Blat granitowy do kuchni
Wysokie temperatury, wilgoć oraz ryzyko zarysowania – to największe zagrożenia dla zachowania trwałego i estetycznego blatu. Szukając materiału, który pozostanie w kuchni na długo, należy bliżej zapoznać się z granitem. Granit to skała magmowa, w skład której wchodzą wielorakie minerały. Są one widoczne dzięki jawnokrystalicznej budowie tego tworzywa. Istnieje wiele gatunków granitu, w tym również i rodzime odmiany takie jak strzegomski czy strzeliński.
Wybór granitu do blatu kuchennego jest ze wszech miar uzasadniony – zaczynając od jego wyglądu a kończąc na właściwościach fizycznych. Blat granitowy daje szerokie możliwości wyboru pod względem dopasowania kolorystyki. Ta skała występuje w wielu różnych, zarówno klasycznych, jak i zaskakujących barwach. Do wyboru jest na przykład granit w kolorze przygasłego różu, pastelowej zieleni, hebanu czy bieli przełamanej akcentami kolorystycznymi. Zastosowanie odpowiednich maszyn kamieniarskich umożliwia cięcie granitu i składanie go zgodnie z życzeniem klienta. Jako materiał występujący naturalnie, jest ekologiczny oraz nie przyczynia się do zanieczyszczania środowiska. Jednak jego największą zaletą, która finalnie decyduje o zastosowaniu granitu w kuchni, jest wysoka wytrzymałość. Blat granitowy jest odporny na wilgoć, wysokie temperatury, zarysowania i kwasy. Stanowi prawdziwą inwestycję w ładną i trwałą kuchnię.
Wyjątkowo piękny i wytrzymały blat granitowy można znaleźć na stronie mcgranit.pl. Ta firma to prawdziwi profesjonaliści w tworzeniu blatów i innych wyrobów z kamienia.